5 Tanda Kanser Payudara Yang Mungkin Anda Terlepas Pandang

 

kanser payudara

kanser payudara

Kanser Payudara merupakan pembunuh yang paling digeruni di kalangan wanita . Tahukah anda, mengikut kajian, 1 daripada 19 wanita berisiko menghidap kanser payudara di Malaysia sahaja.

Kanser payudara in bermula apabila sel-sel pada sekitar payudara tumbuh di luar kawalan. Sel-sel ini berbeza dengan sel-sel normal di payudara kerana ianya tidak akan mati, sebaliknya terus membiak membentuk sel-sel baru yang tidak normal.

Terdapat beberapa 5 tanda kanser payudara yang perlu anda ketahui

 Benjolan pada sebahagian payudara

Benjolan ini umumnya terdapat di bawah kulit payudara dan ukurannya lebih kurang sebesar kacang tanah. Biasanya benjolan tersebut hanya terdapat di sebelah payudara saja.

Apabila benjolan tersebut ditekan dan dapat bergeser, itu bermakna masih merupakan gejala awal yang ringan dan boleh segera ditangani. Sebaliknya, bila benjolan tersebut sudah tidak boleh bergeser dan ukurannya lebih besar dan keras maka awas, kanser sudah memasuki tahap serius.

Benjolan ini biasanya terdapat pada bahagian bawah kulit payudara dan besarnya seperti kacang tanah.

Perubahan tekstur pada kulit payudara

Permukaan kulit payudara kelihatan bersisik atau berkedut seperti kulit limau purut. Kulit akan terasa kasar dan kaku.Kadang-kadang payudara akan menjadi kemerahan dan juga berkeruping

Lelehan dari puting (kekuningan atau berdarah) selain susu

Cairan darah yang keluar umumnya tidaklah banyak, namun cukup mengganggu. Selain darah ada juga berupa cairan kekuningan seperti darah putih atau bahkan nanah.

Hal ini biasanya diikuti dengan rasa nyilu pada permukaan payudara dan rasa gatal pada daerah sekitar puting payudara. (Kadang kala ini bukan bermakna kanser, namun tetap harus berwaspada)

Puting payudara tidak normal

Puting payudara kelihatan rata, terbalik atau masuk ke dalam. Atau mungkin terasa sakit yang berlanjutan.

Ketulan pada bahagian ketiak

Ketulan pada ketiak juga merupakan salah satu tanda kanser, namun begitu bukanlah semua ketualan di bahagian ketiak merupakan kanser, Cuma kita harus berhati-hati

 

sumber : Myhealth

 

Comments

Komen Anda

About zahrahumaira

One Response to “Tanda Kanser Payudara Yang Perlu Anda Ketahui”

Leave a Reply

  • (will not be published)

Trackbacks and Pingbacks:

  1. Kanser Payudara Membawa Maut | Ikhtiar Untuk Kanser

    […] beberapa tanda kanser payudara yang mungkin kita terlepas pandang, Dengan Izin Yang Maha Kuasa, sekiranya kita dapat mengenal […]